Prepping 101 – din nybörjarguide till prepping

Vi på Rustad är starka förespråkare av ”sund” prepping. Sund prepping handlar om att säkerställa att man har så hushållet klarar sig i upp till en vecka om el, vatten eller viktiga samhällsfunktioner är nedstängda – utan att för den delen gå till det extrema. 

Prepping för vanliga människor helt enkelt. 

I den här artikeln går vi igenom några av våra viktigaste (mest sunda) tips för dig som är i startgroparna för att börja förbereda och preppa.



Vad betyder prepping?

Ordet ”prepping” kommer från engelskans ”prepare” – förberedd. Det handlar helt enkelt om att vara förberedd för en eventuell krissituation.

Prepping har dock fått dåligt rykte. I vissa fall framstår preppers nämligen som domedagsprofeter som gräver bunkers på tomten för att stå emot en atomvinter.

Så behöver det naturligtvis inte vara.

För de flesta handlar prepping om att se till att ens hushåll klarar sig ett antal dagar utan el och vatten. Att ha mat med längre hållbarhet, medicin och utrustning för att klara sig skälv även om affärer eller andra samhällsfunktioner tvingas hålla stängt ett par dagar.

Tips för att komma igång med prepping

Jag önskar att det vore så enkelt som att gå och köpa ett färdigt prepping-kit och sedan kunde kalla dig förberedd. Riktigt så enkelt är det inte.

Det krävs både kunskap och utrustning för att stå emot en längre kris.

Här kommer följer våra bästa tips för dig som är i startgroparna att börja preppa.

Preppa lite i taget

Försök att inte preppa för mycket på en gång. Det blir dels svårt att hålla reda på allt som ska göras, dels kan det bli ganska kostsamt om allt inhandlas i ett svep. 

Börja istället med de viktigaste sakerna och lägg sedan till fler saker efterhand.

Se till att du har vatten så du klarar dig. En vuxen person behöver få i sig ungefär 2 liter vatten per dag, så se till att du har ett antal fyllda vattendunkar. 

Börja sedan fylla på ditt matförråd successivt. Köp lite extra konserver, pasta och ris och kanske mellanmål. 

När ditt matförråd börjar fyllas på kan du börja titta på vilken utrustning du kan behöva. Första hjälpen, extra hygienartiklar och powerbanks är ett bra nästa steg. 

Kom ihåg att nånting är bättre än ingenting. Börja i liten skala och fyll på med jämna mellanrum. 

Öva innan det blir allvar

Om du inte vet hur du använder din utrustning, kan du lika gärna stå utan. 

Skaffa dig därför en grundläggande kunskap om hur du använder de saker du skaffar. 

Gå igenom din förbandslåda och se att du har vad som behövs och läs på om hur du tar hand om sår. 

Ta fram ditt stormkök med jämna mellanrum och laga mat. Dels för att lära dig hantererar utrustningen, dels för att säkerställa att alla delar fungerar som tänkt. 

Det är små saker som gör att saker och ting kommer kännas betydligt enklare om det en gång blir allvar. 

Prata med alla i familjen om vad som gäller

En kris kommer sällan med en varning. Därför är det viktigt att alla vet vad som gäller, om det skulle hända något. 

De två viktigaste sakerna att säkra om det sker något allvarligt är värme och vatten. 

Bestäm därför redan i förväg hur ni ska agera vid långvarig frånvaro av el och värme, så den diskussionen inte behöver föras under press. 

Har något verkligt allvarligt inträffat är det även bra att ni vet hur ni tar er till och från jobb, och om – och i sådana fall vart – ni flyr ifall ni måste lämna hemmet.