Allt du behöver veta om fotogenvärmare

Vid en nödsituation är det bra att ha en fotogenvärmare hemma. En enkel värmekälla som är ett smidigt sätt att värma upp ditt hem under vintern. Du kan även flytta den vart som helst och den kräver ingen installation.

Värmeeffekten ligger ofta runt 2 kW vilket är tillräckligt för att värma upp ett större rum eller en mindre stuga.

I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta innan du skaffar en fotogenvärmare till ditt hem. 

I Sverige är vintertiden vår längsta och kallaste period då vi har stort behov av ljus och värme. Vid ett längre värmeavbrott så behöver vi snabbt få ljus och värme. Vissa hus är utrustade med braskaminer, eldstäder och kakelugnar, andra är helt beroende av externa värmesystem. De flesta värmesystem kräver el i en eller annan form.

Om elen försvinner kan det vara svårt att hålla sig varm, speciellt på vintern när det kryper ner mot -15 grader. I de norra delarna av landet, kan temperaturen ibland gå ned till -30 grader utomhus. Det finns flera olika sätt att hålla sig varm på, bland annat genom att ta på sig varma kläder och tända ljus. Men det hjälper bara tillfälligt och mycket snart sjunker temperaturen och det blir kan bli mycket kallt.

Fotogenvärmare

Med en fotogenvärmare inomhus får du snabbt upp värmen. En annan fördel med en modern fotogenvärmare är att du kan använda överdelen för att laga mat och koka upp vatten. Med en sådan här värmare får du också upp värmen relativt snabbt. Du kan även använda värmekällan i olika rum, bland annat uppe på vinden i sovrummet, garaget eller stugan.

Att välja rätt fotogenvärmare

Idag finns det också flera olika modeller av fotogenvärmare att välja mellan. Ibland kan ett stort utbud göra det svårt att välja. Men här finner du tre viktiga aspekter att ha i åtanke.

 • Uppvärmningsyta: Visar hur stor yta produkten klarar av att värma upp under normala förhållanden.
 • Brinntid: När du väljer en fotogenvärmare bör också du fundera över hur länge värmaren ska vara igång. Brinntiden talar om hur länge fotogenvärmaren kan bli använd, utan att behöva stängas av och kylas ner.
 • Storlek på tank: Storleken på fotogentanken kan också den vara avgörande. En större tank klarar av att värma upp ett större hem, utan att värmaren behöver stängas av, kylas ner och fyllas på.

När du står inför valet av att köpa en fotogenvärmare, tänk även på att köpa en tratt du kan använda när du ska fylla tanken med fotogen. Det underlättar hanteringen eftersom hålet inte är så pass stort att det går fylla på direkt från en dunk. Vidare kan det vara bra att köpa några extra vekar, de är prisvärda och en bra investering.

Du behöver också köpa ordentligt med lysfotogen. En dunk på 5-liter kan du räkna med ska räcka ungefär ett dygn om värmaren går hela tiden. Det är också viktigt att montera brännaren och testa hur den fungerar innan du börjar använda den.

Fördelar och nackdelar med fotogenvärmare inomhus

Som med allt annat finns det både fördelar och nackdelar med fotogenvärmare inomhus. Men fördelarna överväger helt klart när det gäller fotogenvärmare inomhus.

Fördelar

 • Enheten är fristående
 • Kan användas i hemmet
 • Enheten är hållbar
 • Behöver inte en elektrisk anslutning
 • En bra värmekälla vid strömavbrott
 • Vissa har en design som gör det möjligt att laga mat.

Nackdelar

 • Luktar en del
 • Öppen eld/ Brandrisk
 • Hög bränslekostnad

Värmeeffekt

Hur stor yta en fotogenvärmare värmer upp beror på hur stor effekt värmekällan har. En fotogenvärmare med en effekt på 2 500 watt kan klara av att värma upp en yta på upp till 90 kvadratmeter. Det kan vara svårt att ange exakt hur stor yta som värms upp, eftersom det beror på hur kallt det är ute och hur välisolerat huset är.

Med en fotogenvärmare hemma, har du däremot en värmekälla med hög värmekapacitet så att du enkelt kan värma upp ett rum när det blir minusgrader ute.

Risker med att använda en fotogenvärmare inomhus

När fotogenvärmen är igång finns en också del försiktighetsåtgärder du behöver känna till. Det du bör tänka på är bland annat ventilationen, eftersom det är en värmekälla som alstrar värme genom förbränning. Det innebär att fotogenvärmaren bildar avgaser med bland annat koldioxid och kolmonoxid. Vädra gärna rummet kort men intensivt för att få in nytt syre, annars riskerar du förgiftning.

Har du inte bra ventilation behöver du istället vädra ganska ofta. Du kan även låta ett fönster stå lite på glänt för att hålla ventilationen igång. Se till att inga barn leker i närheten så att fotogenvärmaren slås omkull och kan orsaka brand.

Läs bruksanvisningen flera gånger så att du blir helt säker på hur fotogenvärmaren fungerar innan du startar den. Placera inte fotogenvärmaren nära mattor, gardiner eller soffor.

Slutsats

Vid en nödsituation är det bra att ha en fotogenvärmare hemma. En enkel värmekälla som är ett smidigt sätt att värma upp ditt hem under vintern. Du kan även enkelt flytta den vart som helst och den kräver ingen installation. Värmeeffekten ligger ofta runt 2 kW vilket är tillräckligt för att värma upp ett större rum eller en mindre stuga.

Moderna fotogenvärmare är effektiva värmekällor och kan hålla driftskostnaderna för tillfällig uppvärmning på en acceptabel nivå. En del modeller ger dig också möjlighet att laga mat, eftersom överdelen kan tjänstgöra som en kokplatta.

1 svar på ”Allt du behöver veta om fotogenvärmare”

 1. Tror det är billigare att ha en fotogenvärmare eller två att värma upp huset med än direktverkande el panna. Har jag rätt eller fel.

  Svara

Lämna en kommentar