Allt du behöver veta om frystorkad mat

Frystorkad mat är utmärkt att ha hemma, i händelse av kris. Rätterna är enkla att tillaga, hållbara och ofta betydligt godare än färdigmat på konserv.

I den här artikeln svarar vi på de vanligaste frågorna kring just frystorkad mat.  

Vad är frystorkad mat?

Frystorkning är en gammal konserveringsmetod som människor har använt sig av i över 100 år. Frystorkad mat kom till våra livsmedelsaffärer i slutet av 1900-talet.

Efterfrågan av frystorkad mat fanns då bland människor som fjällvandrade. Ett annat ord för frystorkad mat är vakuum-torkad mat.

Hur går det till när maten frystorkas?

Maten som ska frystorkas tillagas som vanligt. Processen börjar sedan med att man fryser ned maten.

Under upptining ändrar man sedan atmosfärtrycket så att vattnet i maten går direkt ifrån is till ånga, istället för en vanlig upptining där is blir till vatten. Man tar alltså bort vattnet i processen och blir lämnad kvar med den torkade maten.

Processen kallas i vetenskapen för sublimering.

Hur tillagar man frystorkad mat?

Instruktioner för tillagning av frystorkad mat hittar du i princip alltid på den specifika förpackning. I de allra flesta fall behöver du endast hälla i varmt eller kallt vatten för att tillaga din måltid. Det kan du göra antingen direkt i påsen, alternativt i ett kokkärl om du använder frystorkad mat på burk.

Du blandar vatten med innehållet i påsen eller burken och rör därefter om ordentligt. Hur mycket vatten som behövs ska stå på din valda förpackning. Låt maten suga åt sig vattnet till önskad konsistens.

Processen tar vanligtvis 5-10 minuter.

Var köper man frystorkad mat?

Frystorkad mat kan man köpa i välsorterade mataffärer så som ICA och Coop och i de flesta friluftsaffärer. Det finns frystorkad mat både för frukost, lunch och middag.

Marknaden för frystorkad mat har ökat de senaste åren och utbudet ökar vartefter. Vill du beställa frystorkad mat online har exempelvis överlevnadsbutiken.se ett stort utbud av mat i både portionspåse och på burk.

Hur länge håller maten?

Hur lång hållbarhet frystorkad mat har beror främst på paketeringen. Enklare rätter som du kan köpa i vanliga mataffärer håller vanligtvis inte mer än 3-5 år. Detta beror på att maten är paketerad i påsar.

I överlevnadsbutiker där du kan köpa frystorkad mat paketerade i burkar kan maten däremot hålla i 15-25 år, i många fall ännu längre förutsatt att burken är hel och inte kommer i kontakt med fukt.

Vi rekommenderar dock att du förbrukar en öppnad förpackning inom en vecka.

Vad kostar frystorkad mat?

Frystorkad mat finns i alla prisklasser men vill du ha de lite mer vällagade portionspåsarna får du räkna med att betala mellan 60-120 kronor. Men det finns även frystorkade soppor du kan få för en betydligt nättare summa. Dessa kan kosta runt 20 kronor.

Köper du större förpackningar blir vanligtvis varje enskild måltid billigare. En burk frystorkad pasta bolognese för 7-8 personer kan kosta mellan 400-450 kronor, vilket blir en portionskostnad på cirka 57 kronor.

Kan alla äta frystorkad mat?

Ja, alla som inte har någon allergi mot någon specifik ingrediens kan äta frystorkad mat.

1 svar på ”Allt du behöver veta om frystorkad mat”

Lämna en kommentar