Så väljer du en sovsäck för minusgrader

När temparaturen går under fryspunkten behöver du en sovsäck med högre isolering i dun eller syntet, med bra passform.

I den här artikeln går vi igenom de viktigaste punkterna att kontrollera när du väljer en sovsäck som passar minusgrader.Isolering

Välj en sovsäck med högkvalitativ isolering, som dun eller syntetmaterial, som har en lämplig tjocklek och värmeffektivitet för de förväntade temperaturerna.

Temperaturgradering

Kontrollera sovsäckens temperaturgradering och se till att den är designad för de lägsta temperaturerna du förväntar dig att möta.

En sovsäck med en komforttemperatur några grader under det förväntade kylan är ett bra val.

Passform och storlek

Välj en sovsäck som passar din kroppstyp och storlek för att minimera onödig luftficka, vilket kan leda till värmeförlust.

Det finns sovsäckar anpassade för män, som generellt är bredare över axlarna än kvinnor, och sovsäckar anpassade för kvinnor som generellt är bredare över höfterna.

Är du längre eller kortare än medel bör du även se till att längden på sovsäcken passar dig – just för att minimera luftfickor som lagrar kall luft.

Material och konstruktion

Kolla sovsäckens yttertyg och sömmar för att säkerställa att de är tåliga nog för extrema förhållanden.

En ”mumieformad” sovsäck med en huva hjälper till att behålla värmen.

Vattenavvisande egenskaper

Vissa sovsäckar har vattenavvisande ytor eller behandlingar som kan vara fördelaktiga om det förväntas fuktiga förhållanden.

Vet du att du ska tillbringa natten under bar himmel kan det vara värt att titta extra efter.

Är du framförallt ute efter en sovsäck för att ha i hemmet som en säkerhet ifall strömmen går kanske vattenavvisning är prioriterat.

Vikt och packbarhet

Om du ska bära sovsäcken under vandringar eller expeditioner, se till att den är tillräckligt lätt för att passa i din utrustning.

En bra sovsäck för minusgrader behöver inte väga särskilt mycket, speciellt inte om du är villig att betala lite extra för en sovsäck av högre kvalité.

Pris och budget

Som sagt – en större budget innebär ofta högre kvalité.

Det innebär inte att du behöver köpa den absolut dyraste sovsäcken, men ska du ha en som faktiskt håller värmen i minusgrader gör du klokt i att undvika de absolut billigaste alternativen. De kan ofta ha en ojämn värmefördelning, eller helt enkelt inte hålla vad de lovar.

Ytterligare funktioner

Tänk på eventuella extra funktioner, så som:

  • dragkedjor med värmeisolering
  • fickor för förvaring av värdesaker
  • ventiler för att reglera temperaturen

Som alltid innebär extra funktionalitet en extra kostnad, men beroende på när och hur ofta du planerar att använda din sovsäck kan det vara värt att investera lite mer för den där extra komforten.

Lämna en kommentar