Gaskök – allt du behöver veta innan du köper

Idag finns det flera olika typer av stormkök bland annat gaskök, spritkök och bensinkök. Vi har i den här artikeln valt att fokusera på det förstnämnda, nämligen gasköket. Att ha ett bra gaskök kan vara viktigt att ha hemma om krisen inträffar och du vill känna dig förberedd. Men ett gaskök kan också användas av dig som gillar att vara i naturen.

För – och nackdelar med ett gaskök

Innan du väljer att köpa ett gaskök kan det vara bra att ha koll på vilka fördelar som finns. Det är dock absolut minst lika viktigt att även ha koll på de nackdelarna som finns med att använda sig av ett gaskök. För att hjälpa dig fatta det bästa beslutet för dig ska vi nedan gå igenom de för- och nackdelar som finns med gaskök.

Fördelar

En stor fördel som gasköket har är att

  • gas är ett effektivt bränsle, det håller länge även om du använder köket mycket
  • gaskök värmer snabbt i jämförelse med exempelvis ett spritkök
  • lågan är enkel att 

Något annat som är mycket uppskattat med gasköket är att det är enkelt att hantera lågan med hjälp av reglaget. Du kan justera lågan smidigt och lätt vilket gör det enklare att värma upp mat. Det minskar även risken för att du bränner saker som till exempel sås.

Genom att använda ett gaskök slipper du kastruller som sotas när du lagar mat. Du slipper därmed det tråkiga jobbet med att rengöra allt. Du behöver inte heller ta hand om någon vätska som använts till matlagningen. Det enda du behöver göra är att koppla in och ur gasen och ta med dig behållaren till återvinningen när den är tom.

Nackdelar

Eftersom gas är ett fossilt bränsle och ett miljöfarligt ämne behöver du se till att du sorterar dina tomma gasbehållare på rätt sätt. När du är klar med gasbehållaren och den är tom behöver du punktera den. Du kan inte slänga behållaren var du vill utan du tar den till återvinningen och sorterar den som miljöfarligt avfall.

Gasbehållare är inte genomskinliga och har ingen mätare där du kan se hur mycket gas som fortfarande finns kvar i behållaren. Det här gör att det är svårt att veta hur mycket gas som fortfarande finns för användning.

Vet du att gasköket ska användas i kallare grader behöver du dessutom se till att du har rätt typ av gasblandning. Gas kan vara svårt att få ut ur behållaren om graderna sjunker och ibland redan vid grader kring nollstrecket.

Inom vilken prisklass ligger gasköken?

Idag finns det en mängd olika gaskök på marknaden och du kan enkelt hitta ett som passar dig och dina behov. Priserna på gaskök skiljer sig mycket åt beroende på vilka egenskaper som är viktiga hos ett gaskök för dig. Du kan hitta gaskök för så lite som 199 kronor som är av den enklare varianten. Vill du istället ha ett gaskök som är mer utvecklat med fler finesser kan det kosta upp till 2 500 kronor.

Lämna en kommentar