Prepper-mat

Allt du behöver veta om hur du preppar upp med mat med lång hållbarhet

av Lucas 11 januari, 2022

Om en kris inträffar har varje hushåll att ansvar att kunna klara sig själv i ett antal dygn. 

MSB:s riktlinje är att ett hushåll bör kunna klara sig minst en vecka, utan att behöva fylla på proviant.

I den här artikeln listar vi bra “prepper-mat” med lång hållbarhet.

Varför behöver man prepper-mat?

Katastrofer eller särskilda händelser inträffar när man minst anar det. Strömmen kan försvinna något dygn, eller så slås viktiga samhällsfunktioner ut som gör det omöjligt att handla.

En kris kan, som vi nu lärt oss, lika gärna vara en pandemi eller något annat som regeringen har svårt att kontrollera. Om det skulle ske behöver du och din familj ha mat i magen. Den ska vara näringsrik och ha lång hållbarhet.

Därför bör alla ha ett matförråd vid kris och införskaffa så kallad prepper-mat.

Mat

Den första kategorin vi vill informera om är maten. I den kategorin ingår vår huvudsakliga kost som vi behöver för att kunna överleva. Här ingår näringsrik mat som exempelvis bör innehålla grönsaker, frukt, protein, kolhydrater och fetter.

Många som tänker på att införskaffa nödproviant inför en möjlig kris tänker säkert initialt på konserver. Det är helt rätt, och det gör vi också. Konserver kommer i många olika utföranden och de behöver inte bli tillagade. Så om du inte har en öppen spis, gasolkök eller någon annan möjlighet till att kunna värma mat så är konserver bäst. De har även oftast flera års hållbarhet.

Något annat som du bör överväga när du införskaffar preppermat är frystorkad mat. Det alternativet smakar ofta bäst då frystorkad mat kommer i färdiglagade portioner med många olika smaker och näringsvärden. Med dem får du både goda, mångsidiga och hälsosamma rätter, och du behöver endast lägga till varmt vatten.

En annan typ av mat som du bör ha hemma inför krisen är torrvaror av olika slag. Till vissa av de varorna kan du behöva värme och vatten, men de erbjuder även en hel del möjligheter och de håller ofta mycket längre än bäst-före-datumet lovar.

Sist men inte minst vill vi också slå ett slag för marknadens måltidsersättningsprodukter. De kan vara proppade med näring och hålla i många år, så länge du väljer rätt sort. De behöver inte heller bli tillagade och de går snabbt att förtära.

Inköpslista för mat

Konserver

 • Bönor och ärtor
 • Grönsaker, svamp och potatis
 • Kokosmjölk 
 • Soppor
 • Färdigrätter som köttbullar, gulasch

Frystorkad mat

Det finns en uppsjö av god, näringsrik frystorkad mat. Vi har listat våra favoriter här: 

 • Bästa frystorkade maten
 • Bästa vegetariska frystorkade maten

Torrvaror

 • Salt och peppar
 • Pasta, ris och bulgur
 • Havregryn
 • Mjöl
 • Torrjäst

Konserver

 • Bönor, kikärtor och majs
 • Krossade tomater
 • Champinjoner, morötter och sparris
 • Soppor
 • Färdigrätter (köttbullar i sås, fiskbullar, tonfisk)
 • Frukt (annanas, päron, persikor)

Måltidsersättningar

 • Proteinpulver
 • Shakes

Mellanmål och efterrätter

När vi ändå behandlar mat och det ätbara vill vi även påminna om mellanmål och efterrätter. Om katastrofen håller i sig länge ska ni inte behöva leva på havregryn och konserverad svamp, utan de goda smakerna i sötsaker eller snacks kan vara en stor tröst. Det bästa är om ni kan fortsätta njuta och äta sådant ni tycker är gott under hela krisen.

I kategorin mellanmål och efterrätter kan även en stor del av dagens näringsbehov gömma sig. I mat som exempelvis proteinbars eller energibars finns det mycket kalorier och värdefulla näringsämnen, och detsamma gäller torkad frukt, torkat kött eller nötter. Det finns även en rad olika konserver som faller inom den här kategorin. De kan också bidra med vitaminer och andra nyttigheter samtidigt som de smakar gott.

Godis och snacks av olika slag har dessutom ofta lång hållbarhet, vilket är värt att komma ihåg. De kan vara en värdefull typ av preppermat att ha hemma och att få ta fram i extra jobbiga stunder.

Inköpslista för mellanmål och efterrätter:

Bars: Proteinbars, energibars, müslibars, rawbars, med mera.

Torra varor: Torkat kött, rökt kött, torkad fisk, torkad frukt, torkade bär, nötter, frön, med mera.

Konserver: Konserverade persikor, päron, ananas, mandariner, med mera.

Godis och snacks: Choklad, godis, chips, kex, fikabröd, med mera.

Dryck

Till sist vill vi lyfta den viktigaste kategorin som även de flesta struntar i eller glömmer bort - nämligen dryck. Rinnande vatten är ingen självklarhet i en kris och tillgång till rent vatten kan bli unikt om krisen håller i sig länge. Du behöver alltså inte bara förbereda och förvara vatten utan du får även gärna tänka på hur du ska rena framtida vatten.

Det finns även drickbara varor som är näringsrika eller åtminstone kaloritäta som kan vara bra att ha. De kan bidra till kosten och kan komma att bli viktiga om maten börjar ta slut eller blir enformig.

Inköpslista för dryck:

Vatten: Vattenflaskor, plastdunkar att förvara vatten i, reningstabletter, reningskannor, med mera.

Drycker: Välling, vitamindrycker, shakes, läsk, saft, särskilda juicer, nypon-, blåbär- eller andra fruktsoppor, med mera.

Artiklar vi rekommenderar