Allt du behöver veta om gasolkaminer

En gasolkamin använder gas istället för ström för att generera värme och är därför en perfekt värmekälla i utrymmen som är – eller plötsligt blir – strömlösa.

Gasolkaminer passar sommarstuga, på en terrass eller i förtält till husvagnar och husbilar. Men den kan också passa i ditt hem, vilket gör den till en utmärkt nödkamin om du står utan ström under en tid. 

I den här artikeln går vi igenom varför gasolkaminer är bra nödlösningar och besvarar de vanligaste frågorna som finns. 


Gasolkaminen ger en skön värme

Värmeöverföring kan fysikaliskt ske genom ledning, konvektion och strålning. Det som gör gasolkaminen till ett bra val är att den bildar värme med konvention, det vill säga värmetransport i gas.

Det gör att luften i rummet värms och resulterar i att värmen får en jämn spridning. Konvektion gör också att det uppvärmda rummet bibehåller sin värme länge, även efter att du stänger av gasolkaminen.

Tänk på ventilationen i rummet

Gasolen som kaminen använder är en syreslukare. Det gör att du måste ha ett bra flöde av luft för att inte koldioxidhalten ska bli för hög i rummet kaminen står. 

I princip alla nya gasolkaminer har en koldioxidvakt. Koldioxidvakten fungerar så att den kommer stänga av kaminen om koldioxidhalten i luften blivit för hög.

En tändsäkring är också en funktion som din gasolkamin bör ha. Den noterar när lågan inne i kaminen inte brinner och stänger av gasen.

En bonusfunktion att hålla utkik efter, som inte har med säkerhet att göra, är en eldfläkt. Den får värmen att sprida sig från kaminen ut i luften snabbare. Det kan också vara en bra idé att välja en kamin med hjul för att underlätta förflyttning. Men om du inte behöver flytta på den kan du istället välja en kamin som du kan montera fast.

Hur stor kamin behöver du?

Kom ihåg att rummets storlek är en viktig faktor när du väljer din gasolkamin. Som tumregel kan du tänka att en gasolkamin på 4 000 W passar bäst i utrymmen som är 30 till 40 kvadratmeter eller är ännu större. För mindre utrymmen på kring 4,5 kvadratmeter är 1 000 W tillräckligt. I rum på 2 till 3 kvadratmeter kan du ha en mindre gasolkamin med en effekt på 450 – 900 W.

En möjlighet är också att du skaffar en gasolkamin med en hög maxeffekt oavsett utrymme. Det gör att du alltid kan sätta kaminen på en högre effekt först för att snabbare få värme i ditt rum.

Värt att tänka på

Det är en del extra att tänka på om du vill ha en gasolkamin inomhus. Då behöver du koppla den till en ventilation som kan transportera bort de avgaser som uppstår från brasan. Gasolkaminen släpper också ut en svag lukt som du kan komma att notera. Själva gasen gasol är egentligen luktfri men vid tillverkningen tillsätts det ett ämne som heter etylmerkaptan. Det här gör tillverkarna för att du ska märka gasens lukt vid ett läckage.

Ventilation är A och O

En bra ventilation är ett måste om du vill ha en gasolkamin inomhus. Om du råkar somna i ett utrymme med dålig ventilation med en gasolkamin kan det gå riktigt illa. Du kan drabbas av koldioxidförgiftning och i värsta fall omkomma. Trots att din gasolkamins koldioxidvakt stängt av gasen kan ditt illa ventilerade utrymme drabbas av syrebrist. Även om du sover så fortsätter du själv att producera koldioxid genom din utandning och syrebristen kan bli så stor att den bli skadlig för dig. Det viktigaste är alltså att ha gasolkaminen i ett utrymme med bra ventilation.

Miljöaspekt

Vår värld är ständigt på jakt efter hållbar energi och även om vi är på god väg, har vi ännu långt till målet. En nackdel med gasolkaminen är att den inte är den mest miljövänliga men utsläppen är ändå minimala i jämförelse med en traditionell braskamin. I den här övergångsperioden mot mer miljövänliga lösningar, är gasol ett bra alternativ, medan vi väntar på framtidens hållbara energiförsörjning.

Det finns också en miljövänlig variant av gasolen: biogasolen. Den har samma kemiska egenskaper som vanlig gasol, men är 100 % fossilfri och tillverkas av hållbar biomassa, det vill säga avfall från livsmedelsindustrin och vegetabiliska oljor. Eftersom den har samma egenskaper som gasolen betyder det att du enkelt kan byta från din konventionella gasol till biogasol utan att du behöver ändra på din utrustning.

Använd gasolkaminen på säkert sätt

Tänk på säkerheten när du använder din gasolkamin. Den är väldigt säker och olyckor händer sällan, bara du är noga med att använda kaminen rätt. När du stänger av den ska du först stänga av öppningen till gasflaskan och sedan kaminens ventil. Du ska också komma ihåg att hantera gasolflaskor med varsamhet. Det finns en varningstext på flaskorna av en anledning.

1 svar på ”Allt du behöver veta om gasolkaminer”

 1. Hej!
  Har planer på att skaffa en gasolkamin att ha i hemmet, som extra säkerhet, i händelse av ett längre strömavbrott. Bor på 110 m2 fördelat på två plan, med öppen planlösning på nedre.
  Var ska jag placera kaminen?
  ….och vad innebär en ” god ventilation”??
  Hälsningar
  Bosse

  Svara

Lämna en kommentar