Vad är en bug out bag?

De senaste åren har vi sett ett ökat intresse för ”bug out bags”, eller ”B.O.B:s”. En bug out bag är en väska som innehåller allt du behöver för att överleva i en nödsituation, och är perfekt att ha till hands om du plötsligt behöver lämna din bostad eller din arbetsplats.

En bug out bag ska innehålla de grundläggande förnödenheterna för överlevnad. En vanligt riktlinje är att den ska innehålla tillräckligt för att du ska kunna klara dig hemifrån i upp till tre dagar. 

I Sverige är vi vanligtvis förskonade från händelser som tvingar oss att lämna hemmet med kort varsel, men i många andra länder där översvämningar, stormar eller andra naturkatastrofer är relativt vanliga kan en bug out bag vara skillnaden på om du klarar dig eller inte. 

Med det sagt, även hos oss kan det vara en god idé att se till att vara redo om något oförutsett skulle hända. För ett antal år sedan när de stora skogsbränderna härjade i Mellansverige tvingades familjer fly sina hem och hade inte möjlighet att återvända på veckor. 

Den typen av oförutsedda händelser är det bra att planera för. 

Här följer en lista på saker som du bör ha i din bug out bag:

En stabil och robust väska

Du behöver naturligtvis har en bra, bekväm och rymlig väska. En mindre vandringsväska av bättre kvalité är att rekommendera. 

Har du en större familj bör såklart varje familjemedlem ha en egen väska. 

Sovsäck och ett tält

Skulle du behöva lämna civilisationen och övernatta i det fria är en sovsäck och ett tält ett måste. Skaffa ett tält som inte väger för mycket och är enkelt att montera.  

Mat och vatten

Du behöver mat och vatten för att överleva och det är viktigt att fylla på dessa förnödenheter regelbundet.

Konserver och torkat kött är bra matalternativ för bug out bags.

Tänk också på att ha med en liten kastrull och elddon för att kunna tillaga din mat. 

Kläder

Du behöver lämpliga kläder för att överleva i olika väderförhållanden. Tänk på att ha med en jacka, ett par byxor, en varm tröja, ett par skor och ett par sockor.

Första hjälpen

Du behöver förbandsmaterial, nålar och tråd, plåster, en sårsalva och ett bandage. Tänk även på att ha med läkemedel mot diarré och mag-/tarmproblem.

Ett ficklampa, radio och extra batterier

Du behöver naturligtvis en ficklampa med extra batterier. Ta även med en radio, antingen en modell som du kan veva eller en med mindre batterier. Är det så att något väldigt allvarligt skett är det viktigt att ha möjlighet att ta del av information via officiella kanaler. 

En kniv och en yxa

En kniv eller en mindre yxa gör att du blir mindre beroende av att återvända. Med en kniv eller yxa kan du bland annat klyva ved och bygga vindskydd. 

Tvål, tandborste och tandkräm

Man ska inte underskatta vikten av att fortsätta ta hand om sin hygien. Smuts kan lätt göra att små sår infekteras och alla blir till bättre mods av att känna sig någorlunda ren. 

En karta och en kompass

Dessa är användbara för att hålla dig orienterad i området.

En mobiltelefon och solcellsladdare

Att du ska ta med din mobil är väl mer eller mindre en självklarhet. Men den behöver laddas, så ta med dig antingen en solcellsladdare eller powerbanks så du kan ladda den. 

Detta är en grundläggande lista på saker som du bör ha i din bug out bag. Det finns många fler saker som du kan lägga till, och det är viktigt att anpassa innehållet i din bag efter dina egna behov och önskemål.

1 svar på ”Vad är en bug out bag?”

Lämna en kommentar