Spritkök – allt du behöver veta innan du köper

Om, eller snarare när, katastrofen slår till är det bra att ha ett spritkök hemma. Det kan komma väl till hands vid naturkatastrofer eller dåliga väder såväl som vid krig eller andra resurskrävande situationer. Med det kan du nämligen värma mat, vatten och andra nödvändigheter utan att behöva använda el. Du kan även ta det med dig till skillnad från stora anläggningar såsom vedugnar eller kaminer.

Det kan dock vara svårt att avgöra om ett gaskök eller multifuel-kök är bättre alternativ, och därför vill vi i den här texten framföra för- och nackdelar med just spritkök. Vi kommer att behandla användarvänlighet, prisklasser och funktionalitet.

Fördelar med spritkök

  • Många spritkök har en enkel design som liknar de mer klassiska varianterna som fanns för 70 år sedan. Därför känner många sig bekväma med att använda det välbekanta verktyget.
  • Spritkök är användarvänliga och tillgängliga för nybörjare då de fungerar som så att du häller någon form av sprit i brännaren och tänder på den. Det är inte krångligt och har inga svårhanterliga specialfunktioner.
  • Tack vare att du kan använda olika typer av bränslen är spritkök även lätta att anpassa efter vad du än har till hands. Det gör att du enkelt kan modifiera användningen efter den situationen du befinner dig i.
  • Flera alternativ av spritkök är små och lätta, och rymmer både kokkärl och stekpanna i samma lilla förpackning som vindskydd och brännare. Det gör att de kan bli förvarade utan problem, och att du enkelt kan ta med det till olika platser och utrymmen.
  • Spritkök är även billigare än andra alternativ, trots att kvaliteten kan vara högre. Det varierar såklart mellan olika varumärken och modeller, men det är vanligt att spritkök är många gånger billigare än andra stormkök trots den stabila kvaliteten. Spritkök är även jämna i priserna då de ofta kostar mellan 500 och 1 500 kronor.

Nackdelar med spritkök

  • Den största nackdelen med spritkök är att de har ganska låg effekt. Du kan behöva vänta uppåt 10-15 minuter innan du får vatten att koka, till exempel. Så om du har bråttom eller vill kunna värma något snabbt är spritkök inte det bästa alternativet på stormkök.
  • Bränslet till spritkök kan vara tungt att bära om du ska ta det med dig en lång väg eller under en lång period. Det varar inte lika länge och tar mer plats än exempelvis gas. Dock är det bättre än ved eller andra naturmaterial.
  • Spritkök fungerar inte så effektivt i extremt kalla miljöer. Det gör dock inte gaskök eller alla multifuel-kök heller, så där får du istället använda dig av ved.

Lämna en kommentar